Zapiekanka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Taka zapiekanka jest idealna na piątkowy postny obiad, nie zawiera bowiem mięsa, a jest niesamowicie smaczna.

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana

ETAP 1:

Zapiekanka ziemniaczana
Pokrojone ziemniaki moczymy w wodzie z cukrem

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miski, zalewamy wodą i mieszamy z dwiema łyżkami cukru. Odstawiamy.

ETAP 2:

Zapiekanka ziemniaczana
Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w ćwierć plastry

Z umytej papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Obraną cebulę kroimy w ćwierć plastry.

ETAP 3:

Zapiekanka ziemniaczana
Do ziemniaków dodajemy pozostałe warzywa i ser

Ziemniaki odsączamy, dodajemy do nich paprykę, cebulę, odsączony groszek konserwowy i 100 g startego na dużych oczkach sera. Mieszamy.

ETAP 4:

Zapiekanka ziemniaczana
Całość zalewamy śmietaną, doprawiamy i pieczemy

Warzywa zalewamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Ponownie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej formy lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 stopni, a na 5 minut przed końcem posypujemy resztą startego sera.