Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczanaETAP 1:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miski, zalewamy wodą i mieszamy z dwiema łyżkami cukru. Odstawiamy.
ETAP 2:
Z umytej papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Obraną cebulę kroimy w ćwierć plastry.
ETAP 3:
Ziemniaki odsączamy, dodajemy do nich paprykę, cebulę, odsączony groszek konserwowy i 100 g startego na dużych oczkach sera. Mieszamy.
ETAP 4:
Warzywa zalewamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Ponownie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej formy lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 stopni, a na 5 minut przed końcem posypujemy resztą startego sera.