Sposób przygotowania:
Pizza na ziemniaczanym spodzieETAP 1:
Ugotowane i zimne ziemniaki ( mogą być z wcześniejszego obiadu) dokładnie utłuc, dodać drożdże i wymieszać, następnie dodać mąki, jajko, olej i przyprawy, zagnieść gładkie ciasto. Przykryte ściereczką ciasto odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Pieczarki pokroić w plasterki na patelni stopić masło, dołożyć pieczarki i pomidory, posypać solą i pieprzem. Pieczarki smażyć kilka minut na małym palniku do momentu podsmażenia i odparowania powstałego płynu.
ETAP 3:
Po około godzinie czasu, podrośnięte ciasto rozwałkować na 1 cm placek i ułożyć go na papierze do pieczenia który leży tylko na kratce z piekarnika ( nie używamy blaszki) .
Ser żółty zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i połową posypać zostawiając 2-3 cm brzeg bez sera na ser wyłożyć przestudzone pieczarki i posypać cebulą pokrojona w piórka oraz pozostałym serem.
Zostawiony brzeg ciasta zawinąć na siebie i lekko przyciskając widelcem utworzyć wyższy brzeg.
Piec w 200 st około 25 minut, podawać z dowolnymi dodatkami takimi jak sos czosnkowy, keczup lub sos pietruszkowy.