iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1222]

Pizza na ziemniaczanym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pizza, lub może nie do końca pizza, wyszła bardzo pyszna, inna w smaku od tradycyjnej, ale godna polecenia ze względu na swój smak i przepyszny, puchaty spód.

Pizza na ziemniaczanym spodzie

Składniki:

Pizza na ziemniaczanym spodzie

ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pizza na ziemniaczanym spodzie

ETAP 1:

Pizza na ziemniaczanym spodzie.
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.

Ugotowane i zimne ziemniaki ( mogą być z wcześniejszego obiadu) dokładnie utłuc, dodać drożdże i wymieszać, następnie dodać mąki, jajko, olej i przyprawy, zagnieść gładkie ciasto. Przykryte ściereczką ciasto odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Pizza na ziemniaczanym spodzie.
Pieczarki podsmażyć i doprawić do smaku.

Pieczarki pokroić w plasterki na patelni stopić masło, dołożyć pieczarki i pomidory, posypać solą i pieprzem. Pieczarki smażyć kilka minut na małym palniku do momentu podsmażenia i odparowania powstałego płynu.

ETAP 3:

Pizza na ziemniaczanym spodzie.
Brzeg pizzy ma być troszkę wyższy od ciasta.

Po około godzinie czasu, podrośnięte ciasto rozwałkować na 1 cm placek i ułożyć go na papierze do pieczenia który leży tylko na kratce z piekarnika ( nie używamy blaszki) .

Ser żółty zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i połową posypać zostawiając 2-3 cm brzeg bez sera na ser wyłożyć przestudzone pieczarki i posypać cebulą pokrojona w piórka oraz pozostałym serem.

Zostawiony brzeg ciasta zawinąć na siebie i lekko przyciskając widelcem utworzyć wyższy brzeg.

Piec w 200 st około 25 minut, podawać z dowolnymi dodatkami takimi jak sos czosnkowy, keczup lub sos pietruszkowy.