kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Zapiekanka ryżowa z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zapiekankę ryżową z rodzynkami można podawać ze śmietaną do polania jako deser lub danie kolacyjne.

Zapiekanka ryżowa z rodzynkami

Składniki:

Zapiekanka ryżowa z rodzynkami

 

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 dag rodzynków
  • skórka pomarańczowa
  • tłuszcz i bułka tarta do formy sól

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa z rodzynkami
Ryż wsypać na wrzące mleko z dodatkiem masła i szczypty soli, zamieszać, zagotować, przykryć, zostawić na małym ogniu, ugotować i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i tłuszczem, dodać pokrojoną i usmażoną skórką pomarańczową, namoczone rodzynki i wymieszać z ryżem. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ryżem. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej masę ryżową, wstawić do piekarnika i wypiec.