sailin

sailin

Kucharz
[Przepisów: 7]

Zapiekanka z kapusty kiszonej i kaszanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekanka szybka, smaczna i warta uwagi:) można zaserwować jako danie główne:)

Zapiekanka z kapusty kiszonej i kaszanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z kapusty kiszonej i kaszanki

 

  • chleb 5 kromek
  • kaszanka (krupniok) 30 dag
  • kapusta kiszona 20 dag
  • cebula 2 szt
  • kminek 2 łyżki
  • pomidory 4 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kapusty kiszonej i kaszanki
1. Kapustę drobno kroimy i gotujemy.Odcedzamy.2. Chleb kroimy w kostkę i wykładamy dno naczynia żaroodpornego. 3.Cebule obieramy i drobno siekamy. 4.Kaszankę wyjmujemy z osłonki i kroimy w plastry (może być tzw. fila - czyli surowa - taką podsmażamy na patelni) 5. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę, mieszamy z połową cebuli.Doprawiamy do smaku. 6.Resztę cebuli podsmażamy na oleju z kapustą, doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem.7.Kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego na chleb i przykrywamy kaszanką.8.Zapiekamy ok. 30 min w temperaturze 160-180 stopni C.Posypujemy pomidorami i zapiekamy jeszcze przez ok. 5 min. (Jeśli ktoś nie przepada za kminkiem, to bez niego zapiekanka jest równie smaczna:))
Zapiekanka z kapusty kiszonej i kaszanki
warstwa chleba na samym dnie:) ilość kromek wg uznania:)
Zapiekanka z kapusty kiszonej i kaszanki
W przypadku fila (jak w opisie) można podsmażyć krupnioki na patelni (przy okazji doprawić) kapusta na osobnej patelni razem z cebulką
Zapiekanka z kapusty kiszonej i kaszanki
warstwa kapusty
Zapiekanka z kapusty kiszonej i kaszanki
jeśli ktoś taką lubi to oczywiście można dać jej więcej:)