Sposób przygotowania:
Zapiekany grysik
0,65 ml mleka zagotować ze szczyptą soli. Kaszkę manną rozrobić z resztą mleka i wlać na gotujące mleko, gotować aż zgęstnieje i powstanie tzw. grysik, pozostawić do wystudzenia (nie musi być zupełnie zimne). 4 żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, masłem i proszkiem do pieczenia na puszystą masę, dodawać do niej po trochu wystudzony grysik. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do powstałej wyżej masy i delikatnie wymieszać. Powstałą masę przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 120stopni przez 20 minut, a potem zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy dalej na złoty kolor, możemy sprawdzać patyczkiem tak samo jak ciasto czy już gotowe. Dodam jeszcze, że gdy naczynie żaroodporne będzie duże płaskie , wtedy grysik będzie niższy a czas pieczenia się skróci. Jeszcze jedna ciekawostka. Gdy porcja nie zostanie przez nas zjedzona, można ją wykorzystać na drugi dzień do kawusi w taki oto sposób: kroimy pozostały grysik na 1 - 1,5 centymetrowej grubości paski, wielkości dowolnej i smażymy na rozgrzanej patelni np. na masełku. Rewelacja! SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!