jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

SUPERPRZEPIS

Zaprawa korzenna do orzechówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To bardzo wygodny sposób na aromatyzowanie nalewki orzechowej , gdyż ilość aromatu korzennego można dozować.

Zaprawa korzenna do orzechówki

Składniki:

Zaprawa korzenna do orzechówki

 

  • 200 ml spirytusu
  • 50 ml wody źródlanej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka kłącza tataraku
  • 1 łyżka korzenia dzięgla
  • kawałek kory cynamonowej
  • kawałeczek imbiru

 

Sposób przygotowania:

Zaprawa korzenna do orzechówki
Korzenie zalewamy spirytusem, dodajemy cukier zagotowany w wodzie i przestudzony. Zakręcamy szczelnie. Odstawiamy na dwa tygodnie . wstrząsamy codziennie. Po tym czasie odcedzamy zaprawę i wlewamy ją do butelki. Możemy powoli dolewać taka zaprawę do orzechówki lub innych nalewek poprawiających trawienie. Dodajemy wtedy tyle aromatu korzennego ile mamy ochotę i wg własnego uznania.