katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Zatopione w sosie faszerowane myszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pomimo przeróżnych dań świątecznych na wielkanocnym stole u nas królują jajka. Najczęściej z farszem i zabawnymi ozdobami ku uciesze wnucząt.

Zatopione w sosie faszerowane myszki

Składniki:

Zatopione w sosie faszerowane myszki

 

  • jajka ugotowane 4 szt
  • kiełbasa cienka ok 10 dag
  • majonez ok 2 łyżki
  • por posiekany 1-2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • musztarda
  • Sos

 

Sposób przygotowania:

Zatopione w sosie faszerowane myszki
Ugotowane jajka obieramy i kroimy na połowy. Wyjmujemy żółtka i rozkruszamy. Kiełbasę kroimy na plasterki na uszy dla myszek. Resztę kroimy drobno . Dodajemy por, część żółtek, łączymy majonezem i doprawiamy do smaku. 

Napełniamy połówki jajek i wyrównujemy. Robimy nacięcia na uszy i umieszczamy tam plasterki kiełbasy. Jeszcze oczy z ziarenek i pyszczek z marchewki,rzodkiewki czy pomidora. 

Czosnek miażdżymy i łączymy z pozostałymi składnikami. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Wykładamy sos na półmiski i zatapiamy w nim przygotowane myszki. 

Sos można przygotować wcześniej.