bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Zawijaniec z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny pomysł... Polecam.

Zawijaniec z makiem

Składniki:

Zawijaniec z makiem

 

  • mąki, 15 dag cukru, l jajo, 1/4 l mleka, 7 dag tłuszczu; nadzienie: 30 dag maku

Sposób przygotowania:

Zawijaniec z makiem
Maik sparzyć wrzącą wodą na noc, postawić na sicie do osiąknięcia. Nazajutrz przemleć 3 razy w maszynce z gęstym sitkiem. Do maku do¬dać wszystkie składniki, wymieszać starannie. Przygotować ciasto tak jak na bułeczki, postawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić je na 2 części, rozwałkować, nadając im kształt prostokąta. Ciasto nałożyć połową maku, rozprowadzić równo, zwijać ciasno w wałek. Podobnie postąpić z drugą połową ciasta. Zawijaniec ten włożyć do wysmarowanej formy (naj-lepiej wąskiej i długiej), pozostawić do wyrośnięcia. Wstawić do dobrze nagrzanego pieca i piec 3/4 godziny. Po upieczeniu po wierzchu mocno polukrować.

Tagi:

ciasto mak