Sposób przygotowania:
Żeberka z grilla w marynacie miodowej
Czy na grillu zawsze musi być karkówka lub kiełbaski? Podam Wam przepis na żeberka. Ponieważ pogoda ostatnio jest nie do przewidzenia, więc w razie ulewy danie można przyrządzić na patelni. Żeberka pokrój na mniejsze kawałki, umyj i dokładnie osusz. Przygotuj marynatę - wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, włóż do niej żeberka i odstaw w chłodne miejsce (do lodówki) na min. 3 - 4 godziny. Od czasu do czasu mięso obróć w marynacie. Żeberka dokładnie odsącz i albo połóż na rozgrzanym grillu i piecz pod przykryciem do miękkości, obróć mięso od czasu do czasu. Pod konie pieczenia posmaruj marynatą. Na patelni: odsączone żeberka obsmaż na rozgrzanym tłuszczu, podlej odrobiną (2 - 3 łyżki) wody, przykryj i duś na małym ogniu ok. 1 - 1,5 godziny. Od czasu do czasu podlej wodą. Pod koniec pieczenia podlej marynatą. Podawaj: pieczone - z ziemniakami i młodą, zasmażaną kapustą; grillowane - j.w. lub z sałatką tabule (wkrótce na stronie)