Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Żeberka z grilla w marynacie miodowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczne danie na grilla lub na patelnię

Żeberka z grilla w marynacie miodowej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żeberka z grilla w marynacie miodowej

 

  • pasek żeberek
  • marynata:
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • szczypta majeranku
  • pół szczypty cząbru
  • 4 łyżki oleju lub oliwy + 2 łyżki do smażenia
  • pół szklanki piwa

Sposób przygotowania:

Żeberka z grilla w marynacie miodowej
Czy na grillu zawsze musi być karkówka lub kiełbaski? Podam Wam przepis na żeberka. Ponieważ pogoda ostatnio jest nie do przewidzenia, więc w razie ulewy danie można przyrządzić na patelni. Żeberka pokrój na mniejsze kawałki, umyj i dokładnie osusz. Przygotuj marynatę - wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, włóż do niej żeberka i odstaw w chłodne miejsce (do lodówki) na min. 3 - 4 godziny. Od czasu do czasu mięso obróć w marynacie. Żeberka dokładnie odsącz i albo połóż na rozgrzanym grillu i piecz pod przykryciem do miękkości, obróć mięso od czasu do czasu. Pod konie pieczenia posmaruj marynatą. Na patelni: odsączone żeberka obsmaż na rozgrzanym tłuszczu, podlej odrobiną (2 - 3 łyżki) wody, przykryj i duś na małym ogniu ok. 1 - 1,5 godziny. Od czasu do czasu podlej wodą. Pod koniec pieczenia podlej marynatą. Podawaj: pieczone - z ziemniakami i młodą, zasmażaną kapustą; grillowane - j.w. lub z sałatką tabule (wkrótce na stronie)
Żeberka z grilla w marynacie miodowej
Odpowiednia marynata to 95% sukcesu. Ta jest odpowiednia...