bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Żeberka duszone z pomidorami i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne i soczyste duszone żeberka z pomidorami, marchewką i cebulą. W sam raz na obiad z ziemniaczkami i surówką.

Żeberka duszone z pomidorami i marchewką

Składniki:

Żeberka duszone z pomidorami i marchewką

 

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone z pomidorami i marchewką

ETAP 1:

Żeberka duszone z pomidorami i marchewką
Żeberka podsmażam podlewam wodą i duszę 40 min.

Żeberka myję, osuszam, dzielę na porcję. Czosnek obieram przeciskam przez praskę. Mięso nacieram czosnkiem, solą i pieprzem. Obsmażam ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Żeberka podlewam wodą dodaję ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, majeranek i lubczyk. Duszę 40 min.

ETAP 2:

Żeberka duszone z pomidorami i marchewką
Marchew z cebulą podsmażam rozgrzanym oleju.

Cebulę obieram i kroję w piórka. Marchew obram i kroję w plasterki. Marchew z cebulą podsmażam na rozgrzanym oleju.

ETAP 3:

Żeberka duszone z pomidorami i marchewką
Dodaję cebulę,marchew,pomidory i przyprawy duszę do miękkości.

Do podduszonego mięsa dodaję podsmażoną cebulę z marchewką i pomidory. Doprawiam solą pieprzem i słodką papryką. Duszę do miękkości mięsa około 40 min.