Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Zebra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zebra - pasiaste dwukolorowe ciasto.

Zebra Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zebra

 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki gorzkiego kakao
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej

 

Sposób przygotowania:

Zebra
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy olej i wodę. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy do ciasta, delikatnie łączymy składniki. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Formę (najlepiej tortownicę) smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Na środek wlewamy na przemian: 2 łyżki jasnego ciasta i 2 łyżki ciemnego. Pieczemy około 40 – 45 minut w temp. 180 st. C. Ciasto można polać polewą czekoladową.
Zebra
Połowę ciasta pozostawiamy jasną, są w nim podstawowe składniki.
Zebra
Do drugiej połowy dodajemy ciemne kakao.
Zebra
Do formy wlewamy masy naprzemiennie - raz jasną, raz ciemną.
Zebra
Po upieczeniu uzyskujemy efekt pasiastego ciasta.

Tagi:

jajko jajka