Sposób przygotowania:
Babka gotowana nie tylko na świętaprzygotowanie
Formę na babkę smarujemy dość grubo masłem i wysypujemy bułką tartą.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Masło ucieramy na puszysto i dodajemy stopniowo cukier, a potem po jednym żółtku.
przygotowanie ciasta
Gdy masa zbieleje, a cukier się rozpuści dodajemy przesianą z proszkiem mąkę i dokładnie ucieramy.
Na końcu dodajemy ocet lub sok z cytryny i białka- delikatnie ale dokładnie łączymy.
gotowanie
Ciasto delikatnie przekładamy do formy i zamykamy wieczko.
I teraz postępujemy tak samo jak przy pasteryzacji słoiczków.
Garnek wyścielamy ściereczkę, wkładamy formę z babką i delikatnie, wlewamy wodę- do 2/3 wysokości formy, formę obciążamy inaczej babka może wyjść krzywa i przykrywamy garnek.
Wodę doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień do minimum i pozostawiamy wszystko na 60 minut,
Po godzinie wyłączamy ogień, ale formę pozostawiamy na 10-15 minut w wodzie.
Potem wyciągamy z wody i zostawiamy na kolejne 10-20 minut.
Gdy forma nieco przestygnie możemy delikatnie wyciągnąć babkę.
Na końcu oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową
Kniejson
reanja
dokładnie:)
a ja bardzo lubię właśnie takie przepisy :)
skuter5
biedroneczki
Czekoladka 2