reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 584]

Babka gotowana nie tylko na święta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Babka nie jest trudna, ale potrzeba jest do niej specjalna forma, ale warto ją kupić, bo jak się okazuje nie tylko babkę można w niej przygotować ale i inne dietetyczne potrawy.

Babka gotowana nie tylko na święta

Składniki:

Babka gotowana nie tylko na święta

 

  • 5 jaj

 

 

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 1 łyżka octu lub 1-2 łyżki soku z cytryny

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka gotowana nie tylko na święta

przygotowanie

Babka gotowana nie tylko na święta
miękkie masło ucieramy z cukrem i dodajemy żółtka

Formę na babkę smarujemy dość grubo masłem i wysypujemy bułką tartą.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Masło ucieramy na puszysto i dodajemy stopniowo cukier, a potem po jednym żółtku.

przygotowanie ciasta

Babka gotowana nie tylko na święta
na końcu dodajemy ubite na sztywno białka

Gdy masa zbieleje, a cukier się rozpuści dodajemy przesianą z proszkiem mąkę i dokładnie ucieramy.

Na końcu dodajemy ocet lub sok z cytryny i białka- delikatnie ale dokładnie łączymy.

gotowanie

Babka gotowana nie tylko na święta
formę musimy czymś obciążyć, tak by forma się nie przechylała

Ciasto delikatnie przekładamy do formy i zamykamy wieczko.

I teraz postępujemy tak samo jak przy pasteryzacji słoiczków.

Garnek wyścielamy ściereczkę, wkładamy formę z babką i delikatnie, wlewamy wodę- do 2/3 wysokości formy, formę obciążamy inaczej babka może wyjść krzywa i przykrywamy garnek.

Wodę doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień do minimum i pozostawiamy wszystko na 60 minut,

Po godzinie wyłączamy ogień, ale formę pozostawiamy na 10-15 minut w wodzie.

Potem wyciągamy z wody i zostawiamy na kolejne 10-20 minut.

Gdy forma nieco przestygnie możemy delikatnie wyciągnąć babkę.


Na końcu oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową