MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Babka majonezowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pyszna, lekko wilgotna babka i szybka-idealna na Wielkanoc. Majonez nadaje wilgotności, a nie czuć go w wypieku.

Babka majonezowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka majonezowa

 

Sposób przygotowania:

Babka majonezowa
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. W drugiej misce mieszamy żółtka, majonez i olejek i dodajemy do piany z białek. Następnie przesiewamy obie mąki i całość ostrożnie mieszamy do połączenia składników (można mikserem, ale na najwolniejszych obrotach i krótko).

Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (silikonowej nie trzeba smarować) formy z kominem (do 3/4 wysokości).

Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Babka majonezowa
Białka ubijamy ręcznie lub robotem na sztywną pianę
Babka majonezowa
Składniki łączymy ostrożnie (jeśli mikserem to krótko)
Babka majonezowa
Masę przelewamy do przygotowanej formy z kominem
Babka majonezowa
Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.