IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Zebra lżejsza od puchu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Delikatny deser o smaku owocowym

Zebra lżejsza od puchu

Składniki:

Zebra lżejsza od puchu

 

  • kartonik mleka skondensowanego niesłodzonego (500 ml)
  • 3 różnokolorowe galaretki (ja użyłam morelowej, truskawkowej i wieloowocowej)
  • biszkopty do wyłożenia naczynia (niekoniecznie)
  • 100 ml mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wiśniówki 40% (ja użyłam wiśniówki własnej produkcji)

 

Sposób przygotowania:

Zebra lżejsza od puchu
Galaretki rozpuszczamy w trzech miskach, w szklance wody każdą. Mleko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach ok. 10 minut tak, żeby powstał puch i aby mleko potroiło swoją objętość. Mleko dzielimy na 3 części i każdą z nich wlewamy do 1 galaretki. Miksujemy kolejno galaretki z mlekiem ok. 5 minut każdą (na najwyższych obrotach).
Mieszamy napar kawowy z wiśniówką, nasączamy nim ciastka. Dno oraz boki naczynia/tortownicy wykładamy biszkoptami.
Masy galaretkowe wylewamy na przemian (po około 5 dużych łyżek każdej). Utworzy się w ten sposób kolorowa zebra.
Wkładamy deser do lodówki na około 2 – 3 godziny, aż całkowicie stężeje.
Smacznego!

Tagi:

biszkopt kawa