mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Zielone curry z wieprzowiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Danie wyszło bardzo smaczne, sycące i bardzo pikantne. Potrawa najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu z ugotowanym ryżem :)

Zielone curry z wieprzowiny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zielone curry z wieprzowiny

 

  • 20-25 dag schabu wieprzowego b/k
  • 1 czerwona papryka (może być mrożona)
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki sosu zielone curry
  • 1/3 puszki mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zielone curry z wieprzowiny
Schab wieprzowy kroję w 2-centymetrową kostkę. Po czym smażę mięso na łyżce oleju aż do zbrązowienia - uważając aby nie przypalić. Cebulę obieram, siekam w małą kostkę. Paprykę myję, przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję w paseczki. Pokrojoną cebulę i paprykę podsmażam na drugiej patelni na łyżce oleju. Do usmażonej wieprzowiny dodaję podsmażoną cebulę, paprykę oraz mleczko kokosowe, sos curry, sos rybny. Całość gotuję na niewielkim ogniu około 10 minut. Dodaję na koniec posiekaną natkę pietruszki, łączę wszystko. Gotową potrawę podaję z ugotowanym ryżem.
Zielone curry z wieprzowiny
Mięso wieprzowe kroję w 2-centymetrową kostkę i smażę
Zielone curry z wieprzowiny
Do usmażonego mięsa dodaję cebulę, paprykę, sos curry i resztę składników

Tagi:

sosy schab