Sposób przygotowania:
Sałatka z ogórków w stylu tajskim
Ogórki myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Czerwoną cebulę kroimy w piórka lub plasterki mieszamy z pokrojonymi ogórkami. Wszystko lekko solimy i odstawiamy na 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos łącząc ze sobą w jednolita emulsję ocet ryżowy, olej sezamowy, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chilli.
Ogórki i cebulę odsączamy z nadmiaru wody, polewamy sosem, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i serwujemy.
Sałatka pasuje do pieczonych i grillowanych mięs i ryb ; )
W międzyczasie przygotowujemy sos łącząc ze sobą w jednolita emulsję ocet ryżowy, olej sezamowy, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chilli.
Ogórki i cebulę odsączamy z nadmiaru wody, polewamy sosem, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i serwujemy.
Sałatka pasuje do pieczonych i grillowanych mięs i ryb ; )
Magdalena88
Marika-
Igraszki Losu
ocet ryżowy jest delikatniejszy od naszego, a olej sezamowy nadaje genialnego smaku wszystkim azjatyckim potrawa ale trzeba uważać z jego ilością bo jest bardzo intensywny w smaku i zapachu :)
Igraszki Losu
Magdalena88 napisał(a):