kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Kurczak w kokosowej panierce z groszkowym puree

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kokos jest smacznym składnikiem, który sprawdzi się zarówno w deserach jak i w daniach mięsnych. Często używany jest w kuchni azjatyckiej w postaci wiórków kokosowych, mleczka czy oleju. Polecam kurczaka w panierce kokosowej z puree z groszku!

Kurczak w kokosowej panierce z groszkowym puree

Składniki:

Kurczak w kokosowej panierce z groszkowym puree

 

  • 500 g piersi kurczaka
  • 400 g mrożonego zielonego groszku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki sosu sambal oelek
  • 1 mały korzeń imbiru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki masła
  • skórka otarta z 1/3 cytryny
  • świeżo zmielony zielony pieprz ok. 2 łyżki
  • olej kokosowy ok. 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Kurczak w kokosowej panierce z groszkowym puree

Marynowanie mięsa

Kurczak w kokosowej panierce z groszkowym puree
Marynowanie mięsa w przyprawach przed pieczeniem

Pierś kurczaka kroimy na kawałki/plastry grubości ok 1 cm i umieszczamy w misce, w której będziemy marynować mięso. Korzeń imbiru obieramy, kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do kurczaka.

Dodajemy 3 łyżki sosu sojowego, świeżo zmielony zielony pieprz (ilość wg. uznania) oraz pół łyżeczki sosu sambal oelek. Mięso z przyprawami mieszamy i odstawiamy żeby się zamarynowało na ok 3 godziny.

Panierowanie kawałków kurczaka

Kurczak w kokosowej panierce z groszkowym puree
Panierowane kawałki kurczaka ułożone na blasze

Na blaszce do pieczenia rozkładamy folię aluminiową, którą następnie smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym.

Kawałki kurczaka panierujemy obtaczając je kolejno w mące, rozbełtanym jajku i wiórkach kokosowych, układamy na blaszce i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (temp. 200 st. C).

Pieczenie kurczaka

Kurczak w kokosowej panierce z groszkowym puree
Panierowane kawałki piersi kurczaka podczas pieczenia

Pieczemy ok 20 min. w połowie czasu pieczenia obracamy kawałki mięsa na drugą stronę.

Przygotowanie puree z groszku

Kurczak w kokosowej panierce z groszkowym puree
Gotowe, przyprawione puree z groszku przed podaniem

Przygotowujemy puree z zielonego groszku. Do gotującej wody wrzucamy groszek i gotujemy aż zmięknie a woda wyparuje. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, masło i skórkę otartą z cytryny. Groszek z dodatkami rozdrabniamy blenderem na jednolite puree.

Podanie potrawy

Kurczak w kokosowej panierce z groszkowym puree
Kurczak w panierce kokosowej podany z puree z groszku

Na talerzu rozkładamy puree z zielonego groszku, i po kilka kawałków panierowanego w kokosie kurczaka. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sosu sojowego. SMACZNEGO!