Sposób przygotowania:
Kurczak w kokosowej panierce z groszkowym pureeMarynowanie mięsa
Pierś kurczaka kroimy na kawałki/plastry grubości ok 1 cm i umieszczamy w misce, w której będziemy marynować mięso. Korzeń imbiru obieramy, kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do kurczaka.
Dodajemy 3 łyżki sosu sojowego, świeżo zmielony zielony pieprz (ilość wg. uznania) oraz pół łyżeczki sosu sambal oelek. Mięso z przyprawami mieszamy i odstawiamy żeby się zamarynowało na ok 3 godziny.
Panierowanie kawałków kurczaka
Na blaszce do pieczenia rozkładamy folię aluminiową, którą następnie smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym.
Kawałki kurczaka panierujemy obtaczając je kolejno w mące, rozbełtanym jajku i wiórkach kokosowych, układamy na blaszce i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (temp. 200 st. C).
Pieczenie kurczaka
Pieczemy ok 20 min. w połowie czasu pieczenia obracamy kawałki mięsa na drugą stronę.
Przygotowanie puree z groszku
Przygotowujemy puree z zielonego groszku. Do gotującej wody wrzucamy groszek i gotujemy aż zmięknie a woda wyparuje. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, masło i skórkę otartą z cytryny. Groszek z dodatkami rozdrabniamy blenderem na jednolite puree.
Podanie potrawy
Na talerzu rozkładamy puree z zielonego groszku, i po kilka kawałków panierowanego w kokosie kurczaka. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sosu sojowego. SMACZNEGO!