anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Orientalna zupa z kurczakiem i brokułem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lekka i jednocześnie pożywna zupa z kurczakiem, brokułem i pieczarkami. Orientalnego charakteru nabiera dzięki użytym przyprawom.

Orientalna zupa z kurczakiem i brokułem

Składniki:

Orientalna zupa z kurczakiem i brokułem

 

  • pierś z kurczaka - 2 szt.
  • brokuł – 1/2 szt.
  • pieczarki – 200 g
  • mała cebula – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • czerwona pasta curry – 1 łyżka
  • liście limonki kaffir – 2 szt.
  • imbir świeży – mały kawałek
  • natka pietruszki - 1/4 pęczka
  • sól morska – do smaku
  • bulion drobiowy – 1,5 l
  • olej rzepakowy – do smażenia

Sposób przygotowania:

Orientalna zupa z kurczakiem i brokułem
W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć mieszając, ale nie rumieniąc. Dodać czerwoną pastę curry, rozgnieciony czosnek, wymieszać i smażyć przez chwilę. Wlać bulion drobiowy, zagotować, dodać opłukane, osuszone i pokrojone w grubą kostkę mięso. 

Dodać suszone liście limonki, świeży imbir pokrojony na cienkie plasterki. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Następnie dodać opłukany i podzielony na różyczki brokuł oraz obrane, opłukane i pokrojone na ćwiartki pieczarki.

Gotować około 5-7 minut pilnując, żeby brokuł pozostał jędrny i chrupiący. Jeśli to konieczne zupę doprawić do smaku solą. Dodać posiekaną natkę pietruszki.