Bitwa Blogerów

Bitwa Blogerów

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Zielony hummus ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kilka składników tworzy idealne połączenie. Ja lubię dodawać do niego różne nie-klasyczne dodatki: suszone pomidory, pieczoną paprykę, lub jak w tym przypadku świeży szpinak, który pięknie całość zabawia na zielono. Idealny do surowych warzyw!

Zielony hummus ze szpinakiem

Składniki:

Zielony hummus ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Zielony hummus ze szpinakiem
Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia przepłukać kilkakrotnie wodą i ugotować do miękkości. Odsączyć ( trochę wody z gotowania zachować) i ostudzić.

W blenderze umieścić ciecierzycę, umyty szpinak, pastę tahini, posiekany czosnek, oliwę, kilka łyżek wody z gotowania, sok z cytryny i sól– wszystko dokładnie zblendować na gładką masę.

Gdy masa będzie za gęsta dodać jeszcze trochę wody z gotowania. W razie potrzeby doprawić dodatkową solą i sokiem z cytryny.

Blog: Cooking for Emily