malgorzata

malgorzata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 15]

Zielony smok

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ziejacy ogniem smok na dzieciece urodziny

Zielony smok

Składniki:

Zielony smok

 

  • Na ciasto:
  • 300g margaryny lub masla
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 300-350 g maki
  • 3 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 lyzek soku cytrynowego
  • 200 g cukru pudru
  • Do dekoracji:
  • kolorowe male cukiereczki
  • 2 paczki cukru pudru
  • zielona farba do ciast
  • bialy i czerwony pisak tortowy
  • lentilki (np. brazowe)
  • Zelki-owoce ( cytrynki i pomarancze)
  • Zelki-Nitki
  • zimne ognie

Sposób przygotowania:

Zielony smok
Wszystkie skladniki do ciasta zmiksowac. Dodac male cukiereczki kolorowe ( aby wnetrze smoka tez bylo ciekawe!). Wlozyc do okraglej formy i piec 20-25 min. w 160-170 °C. Po upieczeniu ciasto schlodzic. Nastepnie pokroic ciasto na 4 czesci i polozyc je obok siebie tak, aby powstala fala. Glowe i ogon uformowac wycinajac ciasto. Z wycietych kawalkow ciasto zrobic lapy. Z cukru pudru i soku cytrynowego zrobic lukier i zafarbowac go zielona farba. Polac cale ciasto. Gebe zafarbowac czerwonym pisakiem, bialym namalowac zeb i do geby wlozyc zelki -nitki jako jezyk. Z lentilek zrobic oczy. Na grzbiet przymocowac za pomoca lukru ( bialego!) kawalki zelek-owocow. Tuz przed podaniem wlozyc do geby zapalone zimne ognie, aby smok mogl ziajac ogniem! Milej zabawwy!