Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ziemniaczane kluski z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kluski jak kopytka z dodatkiem świeżego jabłka.

Ziemniaczane kluski z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczane kluski z jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane kluski z jabłkiem
Ugotowane (np. pozostałe z obiadu) ziemniaki przecisnąć przez praskę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ziemniaków. Dodać też jajko i mąkę, zagnieść ciasto (ma być miękkie i nie kleić się do rąk). Z ciasta utoczyć wałek o średnicy ok. 1,5-2 cm, kroić w 1 cm grubości plastry. Kluski wrzucać partiami do wrzątku i gotować ok. 2 minuty od wypłynięcia. Podawać np. z masłem i cukrem.
Ziemniaczane kluski z jabłkiem
Obrane pozbawione gniazda nasiennego i starte na tarce jabłko.
Ziemniaczane kluski z jabłkiem
Ciasto zagniecione z ziemniaków jajka mąki i jabłka.
Ziemniaczane kluski z jabłkiem
Utoczony z ciasta wałek krojony w plastry.
Ziemniaczane kluski z jabłkiem
Ziemniaczane kluski wrzucone do wrzątku.