migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ziemniaczki z tymiankiem i gałką muszkatołową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Fajny pomysł na ziemniaczki które mozemy podac do mięska. Rodzince bardzo zamskowały i tylko takich sie domagaja.

Ziemniaczki z tymiankiem i gałką muszkatołową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczki z tymiankiem i gałką muszkatołową

 

  • 1-5 kg małych ziemniaków nieobranych
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżczeka mielonej gałki muszktołowej
  • sól.pieprz
  • 50-80ml śmietanki 30 %
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki z tymiankiem i gałką muszkatołową
Ziemniaki dokładnie wyszorować i umyć, nie obierać ze skórki. Następnie pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Zalać wodą i ugotować. Potem dobrze osączyć i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, chwilkę przesmażyć. Dodać słodką śmietankę i doprawić do smaku tymiankiem, gałką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać aby pokryły się przyprawami i podawać. Idealne do mięska a mi smakują również same z dodatkiem surówki:)
Ziemniaczki z tymiankiem i gałką muszkatołową
Etap 1 Ziemniaki dokładnie wyszorować i umyć, nie obierać ze skórki. Następnie pokroić na połówki lub ćwiartki w ząleżności od wielkości. Zalać wodą i ugotować.
Ziemniaczki z tymiankiem i gałką muszkatołową
Etap 2 Potem dobrze osączyć i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, chwilke przesmażyć.
Ziemniaczki z tymiankiem i gałką muszkatołową
Etap 3 Dodać słodką śmietankę i doprawić do smaku tymiankiem, gałką, solą i pieprzem.
Ziemniaczki z tymiankiem i gałką muszkatołową
Etap 4 Dokładnie wymieszać aby pokryły sie przyprawami i podawać.

Tagi:

ziemniaki