Sposób przygotowania:
Chrupiące ziemniaczki z pieca
Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni C. Młode ziemniaczki oczyszczamy. Następnie kroimy w ćwiartki. Zalewamy wodą, do której wcześniej dodaliśmy łyżeczkę soli o gotujemy do wrzenia. Od tego momentu gotujemy jeszcze przez ok. 5 min. Po tym czasie odsączamy i lekko odparowujemy. W małej miseczce mieszamy ze sobą: sól, pieprz, kaszę mannę, tymianek oraz paprykę. Przygotowaną mieszankę wsypujemy do odparowanych ziemniaczków. Zamykamy pokrywką i potrząsamy aby panierka pokryłam nasze ziemniaczki. Blaszkę smarujemy smalcem i wysypujemy na nią ziemniaczki tak aby nie leżały na sobie. Pieczemy przez 30-40 min w piekarniku w 180 stopniach C. Od czasu do czasu mieszamy ziemniaczki drewnianą łyżką.
sylwiusia055
gusia1000