eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Chrupiące ziemniaczki z pieca

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne chrupiące ziemniaczki. Podałam je z zsiadłym mlekiem i smakowały przepysznie.

Chrupiące ziemniaczki z pieca Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiące ziemniaczki z pieca

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące ziemniaczki z pieca
Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni C. Młode ziemniaczki oczyszczamy. Następnie kroimy w ćwiartki. Zalewamy wodą, do której wcześniej dodaliśmy łyżeczkę soli o gotujemy do wrzenia. Od tego momentu gotujemy jeszcze przez ok. 5 min. Po tym czasie odsączamy i lekko odparowujemy. W małej miseczce mieszamy ze sobą: sól, pieprz, kaszę mannę, tymianek oraz paprykę. Przygotowaną mieszankę wsypujemy do odparowanych ziemniaczków. Zamykamy pokrywką i potrząsamy aby panierka pokryłam nasze ziemniaczki. Blaszkę smarujemy smalcem i wysypujemy na nią ziemniaczki tak aby nie leżały na sobie. Pieczemy przez 30-40 min w piekarniku w 180 stopniach C. Od czasu do czasu mieszamy ziemniaczki drewnianą łyżką.
Chrupiące ziemniaczki z pieca
Oczyszczone ziemniaczki pokroiłam w ćwiartki.
Chrupiące ziemniaczki z pieca
W miseczce zmieszałam kaszę mannę, sól, pierz, tymianek i paprykę.
Chrupiące ziemniaczki z pieca
Suchą mieszankę wsypałam do odparowanych ziemniaczków.
Chrupiące ziemniaczki z pieca
Wszystkie ułożyłam na blaszce i włożyłam do piekarnika.