nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 347]

Młode ziemniaczki zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ziemniaczki zapiekane na obiad.

Młode ziemniaczki zapiekane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Młode ziemniaczki zapiekane

 

  • ok. 80 dag młodych ziemniaczków (malutkich)
  • ok. 30 dag pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

 

 

  • +250 g startego żółtego sera.

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaczki zapiekane
1. Ziemniaczki myjemy i szorujemy. Gotujemy w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy na sitku, aby ostygły. 2. W międzyczasie pieczarki grubiej kroimy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. 3. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju i wrzucamy cebulę. Po kilku minutach dodajemy pieczarki i dusimy, następnie doprawiamy solą i pieprzem. 4. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i na jego spodzie równomiernie rozkładamy pieczarki z cebulką. 5. Ziemniaczki przekrawamy na pół i układamy na pieczarkach skórkami do góry. 6. Przygotowujemy sos: Do dzbanka lub miseczki wlewamy śmietanę, w wodzie rozpuszczamy vegetę. Dodajemy do śmietany i mieszamy. Doprawiamy do smaku, wbijamy jajka, wrzucamy garść startego żółtego sera i dokładnie łączymy, a następnie masę równomiernie wylewamy na ziemniaczki. Wierzch posypujemy resztą żółtego sera. 7. Naczynie wstawiamy na ok. pół godziny do nagrzanego piekarnika - ok. 200-220 stopni.
Młode ziemniaczki zapiekane
Na dnie naczynia żaroodpornego rozkłądamy podduszone pieczarki z cebulką.
Młode ziemniaczki zapiekane
Układamy ugotowane ziemniaczki skórkami do góry.
Młode ziemniaczki zapiekane
Na całość wylewamy masę śmietanową i posypujemy startym żółtym serem.