Sposób przygotowania:
Młode ziemniaczki zapiekane
1. Ziemniaczki myjemy i szorujemy. Gotujemy w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy na sitku, aby ostygły. 2. W międzyczasie pieczarki grubiej kroimy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. 3. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju i wrzucamy cebulę. Po kilku minutach dodajemy pieczarki i dusimy, następnie doprawiamy solą i pieprzem. 4. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i na jego spodzie równomiernie rozkładamy pieczarki z cebulką. 5. Ziemniaczki przekrawamy na pół i układamy na pieczarkach skórkami do góry. 6. Przygotowujemy sos: Do dzbanka lub miseczki wlewamy śmietanę, w wodzie rozpuszczamy vegetę. Dodajemy do śmietany i mieszamy. Doprawiamy do smaku, wbijamy jajka, wrzucamy garść startego żółtego sera i dokładnie łączymy, a następnie masę równomiernie wylewamy na ziemniaczki. Wierzch posypujemy resztą żółtego sera. 7. Naczynie wstawiamy na ok. pół godziny do nagrzanego piekarnika - ok. 200-220 stopni.