Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ziemniaki pieczone z boczkiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ziemniaki pieczone z boczkiem, cebulą i czosnkiem są rewelacyjne. Aromatyczne z delikatnie chrupiącą skórką.

Ziemniaki pieczone z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki pieczone z boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczone z boczkiem
Ziemniaki o jednakiej wielkości obrać, umyć i osuszyć. Pokroić co pół centymetra nie docinając do końca. Czosnek, cebulę i boczek pokroić bardzo cienkie plasterki. Włożyć w nacięcia w ziemniakach. Ułożyć na kawałkach folii aluminiowej, oprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą i dokładnie zawinąć. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 40-50 minut. Po upływie pół godziny z ziemniaków zdjąć folię żeby ładnie się przyrumieniły.
Ziemniaki pieczone z boczkiem
Obrane ziemniaki pokroić nie docinając do końca
Ziemniaki pieczone z boczkiem
Boczek czosnek i cebulę włożyć w nacięcia w ziemniakach
Ziemniaki pieczone z boczkiem
Ułożyć na folii oprószyć solą pieprzem i posmarować oliwą
Ziemniaki pieczone z boczkiem
Dokładnie zawinąć w folię i włożyć do piekarnika

Tagi:

ziemniaki