WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Ziemniaki pieczone ze smalcem i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie może i nie za bardzo dietetyczne, ale za to smaczne i sycące. Idealne ziemniaki do obiadu, jak i samodzielne danie na kolację np z surówką.

Ziemniaki pieczone ze smalcem i cebulką

Składniki:

Ziemniaki pieczone ze smalcem i cebulką

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczone ze smalcem i cebulką
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu do zapiekania. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy cebulkę, podsmażamy kilka chwil, aż tylko lekko się zeszkli. Solimy dość mocno i dodajemy pieprz do smaku.

Polewamy tym ziemniaki, wstawiamy je do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach, w zależności od ich wielkości i rodzaju ok. 50 minut, aż będą miękkie i lekko przyrumienione.

Tagi:

ziemniaki