Sposób przygotowania:
Ziemniaki z wody
Ziemniaki obrać. Pokroić na równe kawałki. To ważne, inaczej nie ugotują się równomiernie! I jeszcze jedna ważna zasada: Ziemniaki muszą być tego samego gatunku, czyli prościej mówiąc muszą być kupione z jednego miejsca. Dokładnie płuczemy, zalewamy wodą (muszą być całe zakryte) i solimy (1 płaska łyżeczka soli na jednolitrowy garnek). Zostawiamy na 20 minut. W tym czasie woda "wyciągnie" z ziemniaków trochę skrobi, a one same zyskają trochę smaku dzięki soli. Po 20 min. znowu opłukujemy ziemniaki, zalewamy wodą i dodajemy odpowiednią ilość soli (patrz wyżej). Dodajemy Curry (0,5 łyżeczki na jednolitrowy garnek). Mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Łyżką cedzakową należy przemieszać ziemniaki co jakiś czas, przy okazji zbierając powstałą podczas gotowania pianę. Gdy zacznie bulgotać odkrywamy trochę pokrywkę. Sprawdzamy widelcem czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak to wyciągamy je łyżką cedzakową wprost na talerz. NIE ODCEDZAMY! Są bardzo smaczne i wilgotne (nie suche jak zawsze). Takich ziemniaków nie potrzeba już polewać sosem, a więc są idealne dla osób odchudzających się! Można natomiast polać je roztopionym masłem lub margaryną.
darmiona
kicaj14
:)
darmiona
:-))