Sposób przygotowania:
Ziołowe cukierki
Do szklanki wsypujemy po 1 łyżeczce ziół babki,koperku,anyzku i tymianku zalewamy szklankę do połowy wrzącą wodą . Nakrywamy odstawiamy na 10 min. Następnie odcedzamy . W garnuszku roztapiamy cukier dolewamy wywar ziołowy i sok z cytryny .Mieszamy . Gotujemy ok 20 min ,często mieszając.Gdy masa lekko przestygnie wylewamy ją do foremek do lodu . Odstawiamy do wystygnięcia. Wyciągamy i zajadamy .Na ból gardła foremki z masą można zamrozić i ciućkamy zimne -ukoi to ból gardła .Nie mrożone polecam także na prezent.
Pyza
iwa643
pisze wyraźnie jak boli gardło to zamrażamy chłodzimy a jak nas gardło nie boli to jemy cukierki normalne z foremek zastygnięte - nigdy nic nie ciućkałaś -szkoda - ty chyba ssasz -prawda . U nas się ciućka .
iwa643
Słownik niektórych wyrazów i zwrotów gwarowych Żywiecczyzny
ciućkać – ssać lizać,
Pyza
iwa643
:) Poprawie ,że nie jest konieczne :)