jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Złociste kieszonki drobiowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jeśli lubicie połączenie chrupiącego mięsa i stopionego złocistego sera na chrupiącej surówce - przygotujcie to danie.

Złociste kieszonki drobiowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Złociste kieszonki drobiowe

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 5 dag złocistego sera pleśniowego
  • 1 jajo
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, tymianek do smaku
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • pół kruchej sałaty
  • mała czerwona papryka
  • kilka łodyg selera naciowego
  • kilka łyżek malinowego winegret

 

Sposób przygotowania:

Złociste kieszonki drobiowe
Mięso myjemy , nacinamy poziomo w połowie tworząc kieszonki. Solimy i pieprzymy mięso, w środek kieszonki wkładamy suszony tymianek i kawałki złocistego sera pleśniowego (ja użyłam sera firmy Lazur). Spinamy kieszonki wykałaczkami. Oprószamy je mąką. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy kieszonki w głębokim tłuszczu na złocisty kolor na niezbyt dużym ogniu. Oczyszczoną sałatę, paprykę i seler kroimy drobno, mieszamy i układamy na talerzu w kształcie serca. Skrapiamy surówkę obficie malinowym sosem winegret (przepis podałam oddzielnie). Na środku układamy kawałki kurczaka tak, by tworzyły dwie połówki serca.
Złociste kieszonki drobiowe
Piersi kurczaka nacinamy poziomo robiąc kieszonki.
Złociste kieszonki drobiowe
Kieszonki nadziane złocistym serem panierujemy i smażymy na złoty kolor.
Złociste kieszonki drobiowe
Kurczak ma chrupiącą złocistą panierkę i lejący złocisty środek serowy.