malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Złote kuleczki z kaszy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kuleczki możemy odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Są bardzo smaczne i chrupiące.

Złote kuleczki z kaszy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Złote kuleczki z kaszy

 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 łyżki posiekanej natki,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 3 marchewki,
  • 1 jajo,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej oraz łyżeczka pszennej,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Złote kuleczki z kaszy
Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wody z dodatkiem połowy łyżeczki soli. Następnie studzimy. Dodajemy startą na tarce marchewkę oraz natkę. Mieszamy masę, dodajemy parmezan. Następnie mąki i wbijamy jajko. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie porcje masy wykładamy na dłonie i lepimy małe kuleczki, które smażymy na złoto.
Złote kuleczki z kaszy
Uformowane już kotleciki podczas smażenia