Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Chrupące kuleczki z kalafiora.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W taki sam sposób można przygotować kuleczki z brokułami.

Chrupące kuleczki z kalafiora.

Składniki:

Chrupące kuleczki z kalafiora.

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chrupące kuleczki z kalafiora.
Kalafior obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Następnie kalafior zmielić w maszynce, dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, 2 jajka, 4-5 łyżek bułki tartej, utarty na tarce żółty ser. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanej masy rękami formować kuleczki, zanurzać w roztrzepanym jajku wymieszanym z przyprawą kucharek i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem, kaszą lub ryżem i surówką.