100deliciousdays.pl

100deliciousdays.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Zrazy z Wielkopolski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Esencjonalne, wołowe mięso, skruszone musztardą, ogórkiem i chlebem razowym, gotowane długo i cierpliwie, aż odda do sosu wszystkie swoje smaki i aromaty...

Zrazy z Wielkopolski

Składniki:

Zrazy z Wielkopolski

 

  • 5 plastrów wołowiny o grubości ok 1 cm (rostbef, ligawa, udziec)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • nadzienie: 1-2 ogórki kiszone, wędzony boczek, chleb razowy
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób przygotowania:

Zrazy z Wielkopolski
Wołowinę rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty, smarujemy musztardą, doprawiamy sola i pieprzem. Na każdym płacie kładziemy cienki kawałek ogórka, chleba i boczku wędzonego. Zawijamy roladę i spinami wykałaczką, lub obwiązujemy nitka, żeby farsz nie wypadł. Obsmażamy na oleju z każdej strony.

Wkładamy do garnka, dodajemy pokrojona w ćwiartki cebulę i czosnek, delikatnie podsmażamy, pod koniec dolewamy wino i dajemy mu odparować. Następnie wszystko zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 1,5 godziny.

Gdy mięso będzie już miękkie możemy zagęścić sos mąką wymieszaną z częścią wywaru. Można też zabielić sos śmietaną.

Przed podaniem pamiętamy, żeby usunąć nitki.