Sposób przygotowania:
Zrazy z Wielkopolski
Wołowinę rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty, smarujemy musztardą, doprawiamy sola i pieprzem. Na każdym płacie kładziemy cienki kawałek ogórka, chleba i boczku wędzonego. Zawijamy roladę i spinami wykałaczką, lub obwiązujemy nitka, żeby farsz nie wypadł. Obsmażamy na oleju z każdej strony.
Wkładamy do garnka, dodajemy pokrojona w ćwiartki cebulę i czosnek, delikatnie podsmażamy, pod koniec dolewamy wino i dajemy mu odparować. Następnie wszystko zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 1,5 godziny.
Gdy mięso będzie już miękkie możemy zagęścić sos mąką wymieszaną z częścią wywaru. Można też zabielić sos śmietaną.
Przed podaniem pamiętamy, żeby usunąć nitki.
Wkładamy do garnka, dodajemy pokrojona w ćwiartki cebulę i czosnek, delikatnie podsmażamy, pod koniec dolewamy wino i dajemy mu odparować. Następnie wszystko zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 1,5 godziny.
Gdy mięso będzie już miękkie możemy zagęścić sos mąką wymieszaną z częścią wywaru. Można też zabielić sos śmietaną.
Przed podaniem pamiętamy, żeby usunąć nitki.