Sposób przygotowania:
Zrazy ze schabu tradycyjne
Namoczyć grzyby suszone. Kotlety schabowe ułożyć na szerokiej desce do krojenia i przykryć folią spożywczą. Rozklepać dokładnie na cienkie płaty tłuczkiem do mięs. Każdy kotlet posolić , popieprzyć , posmarować musztardą . Odstawić na 15 minut. Odcedzić grzyby. Układać każdym ćwiartkę kiszonego ogórka przekrojoną na 2 kawałki, pasek wędzonki , kilka ,, piórek" cebuli, skórkę z razowca , 2-3 małe kawałki grzybka suszonego ( resztę grzybów drobno pokroić i zostawić ). Zwinąć zrazy tak by boki mięsa zamykały farsz w środku . Obwiązać nitkami . Oprószyćpapryka mieloną i obtoczyć w 2 łyżkach mąki. Na patelni rozgrzać olej ( 3 łyżki ) z masłem . Smażyć zrazy na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować ją by ,,odzyskać " smak smażonych zrazów. Przelać do garnka na zrazy. Dolać jeszcze 2 szklanki wody. Dołożyć grzyby suszone, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 1 łyżkę maggi . Dusić z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę . Z wyjętych z sosu zrazów usunąć nici . Na małej patelni ,,upalić " na rumiano pozostałą mąkę i rozprowadzić sosem. Przelać do garnka i zagotować. Włożyć zrazy i podgrzać na małym gazie. * Podaję z kaszą , kopytkami lub kluchami na parze i surówką ( ja preferuję buraczki ).