Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zrazy ze schabu tradycyjne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zrazy zawijane robię w kilku wersjach. Duszone w sosie z dużą ilością cebuli, grzybami, smarowane musztardą z całymi ziarnami gorczycy lub gładką. Zmieniają się też użyte przyprawy - raz jest majeranek innym razem nie itd.

Zrazy ze schabu tradycyjne

Składniki:

Zrazy ze schabu tradycyjne

 

  • 4 grube kotlety z szerokiego schabu
  • 4 paski wędzonki
  • 4 paski skórki z razowca
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 1/2 cebuli
  • 1/3 szklanki krajanki suszonych grzybów
  • 8 płaskich łyżeczek musztardy
  • sól ( 4 x spora szczypta)
  • pieprz mielony ( 4 x spora szczypta)
  • papryka mielona słodka ( 4 płaskie łyżeczki)
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • maggi w płynie do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 duże ( lub 2 małe ziela angielskie)
  • 3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Zrazy ze schabu tradycyjne
Namoczyć grzyby suszone. Kotlety schabowe ułożyć na szerokiej desce do krojenia i przykryć folią spożywczą. Rozklepać dokładnie na cienkie płaty tłuczkiem do mięs. Każdy kotlet posolić , popieprzyć , posmarować musztardą . Odstawić na 15 minut. Odcedzić grzyby. Układać każdym ćwiartkę kiszonego ogórka przekrojoną na 2 kawałki, pasek wędzonki , kilka ,, piórek" cebuli, skórkę z razowca , 2-3 małe kawałki grzybka suszonego ( resztę grzybów drobno pokroić i zostawić ). Zwinąć zrazy tak by boki mięsa zamykały farsz w środku . Obwiązać nitkami . Oprószyćpapryka mieloną i obtoczyć w 2 łyżkach mąki. Na patelni rozgrzać olej ( 3 łyżki ) z masłem . Smażyć zrazy na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować ją by ,,odzyskać " smak smażonych zrazów. Przelać do garnka na zrazy. Dolać jeszcze 2 szklanki wody. Dołożyć grzyby suszone, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 1 łyżkę maggi . Dusić z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę . Z wyjętych z sosu zrazów usunąć nici . Na małej patelni ,,upalić " na rumiano pozostałą mąkę i rozprowadzić sosem. Przelać do garnka i zagotować. Włożyć zrazy i podgrzać na małym gazie. * Podaję z kaszą , kopytkami lub kluchami na parze i surówką ( ja preferuję buraczki ).

Tagi:

grzyby schab