karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Zrazy z szynki wieprzowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne zrazy idealne na świąteczny obiad.

Zrazy z szynki wieprzowej

Składniki:

Zrazy z szynki wieprzowej

 

Sposób przygotowania:

Zrazy z szynki wieprzowej
Szynkę czyścimy i myjemy. Kroimy na plastry o szerokości do 1,5cm. Plastry traktujemy tłuczkiem. Rozbite plastry przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na tak przyprawione plastry kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony w paski boczek wędzony i pokrojony w paski kawałek ogórka kiszonego. Szynkę wyłożoną składnikami zwijamy i spinamy wykałaczkami. Przygotowane zrazy obsmażamy na oleju z każdej strony. Obsmażone zrazy przekładamy do brytfanny lub garnka i zalewamy szklanką lub dwiema gorącej wody. Dodajemy kostkę rosołową i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy Warzywkiem i pieprzem. Wrzucamy ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy do czasu, aż zrazy będą miękkie. Wówczas robimy zaklepkę i mamy zraziki w sosie. Można usmażyć na maśle pieczarki pokrojone w plastry i podawać do zrazów. Smacznego :)