vespera

vespera

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Zrazy cielęce.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Miękkie zrazy cielęce..............

Zrazy cielęce.

Składniki:

Zrazy cielęce.

 

  • po 2 sznycle cielęce na osobę
  • papryka czerwona porkojona w cieniutkie paski
  • celubla pokrojona w paski
  • 1 jasne piwo
  • przyprawy: 4 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, czarny pieprz, Vegeta,
  • biała nitka
  • masło i oliwa.

 

Sposób przygotowania:

Zrazy cielęce.
1.Sznycle cielęce rozbijam tłuczkiem.

2.Posypuję ‘kotlety’ czarnym pieprzem.

3.Na brzegu kotleta układam 3 paski papryki, 3 paski cebuli i roluję mięso. Zawijasa okręcam białą nitką.

4.Gdy już zawinę wszystkie zrazy, na patelni rozpuszczam łyżkę masła z łyżką oliwy i wrzucam na patelnię wszystkie zrazy. Obsmażam zrazy z każdej strony.

5.Gdy są już ‘zcięte’ przekładam je do garnka, wlewam piwo i wrzucam przyprawy. Zrazy powinny być przykryte piwem. Duszę je przez ok. 2 godziny.

6.Próbuję sos i jeśli jest OK, zagęszczam go i podaję w sosjerce.

Zrazy muszą być miękkie. Gdy ściśle zawiniemy mięso potrzeba chyba troszkę więcej czasu aby skruszały, więc co 30 minut należy je nakłuć i zobaczyć czy są już gotowe.