szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Zupa czosnkowa z jajkiem i grzankami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybka zupa z jajkiem i grzankami.

Zupa czosnkowa z jajkiem i grzankami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa czosnkowa z jajkiem i grzankami

 

  • 4 kromki żytniego chleba
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 jajka
  • 3/4 wody
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa czosnkowa z jajkiem i grzankami
Porcja dla 2 osób. Chleb pokroic w drobną kostkę. Czosnek obrac, przecisnąć przez praskę rozgnieśc z solą. Oliwę rozgrzac w garnku, dodac czosnek i wymieszac. Chleb włozyc do oleju podsmażyć. Dodać papryką, wymieszaći smazyc ok minuty ciągle mieszając. Wyciągamy z garnka grzanki i dodajemy zimną wodą. Gotujemy około 2 − 3 minuty. Zdjąc z ognia.
Jajka włożyc na 5 sekund do wrzątku. Po jednym wbijac do chochelki i wkładac do gorącej zupy. Zupę gotować tak długo aż białka się zetną. Wyjąć jajko na talerz, posypać solą i pieprzem i zalać zupą. Całość posypać zieloną pietruszką Do zupy dodać grzanki.
Zupa czosnkowa z jajkiem i grzankami
Podstawowe składniki to chleb, jajko, czosnek, papryka i oliwa.
Zupa czosnkowa z jajkiem i grzankami
Jajko gotujemy, aż białko się zetnie, przekładamy na talerz i doprawiamy.

Tagi:

jajko chleb jajka