migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Rosół z wiejskiej kury

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Rosół lubimy ale nie gości u nas co niedziela ale raczej od święta. Rosołek zazwyczaj gotuje z wiejskiej kury bo taki najlepiej nam smakuje.

Rosół z wiejskiej kury Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rosół z wiejskiej kury

 

  • 1 wiejska kura
  • woda
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 listki laurowe
  • kilka zierenek czarnego pieprzu
  • kilka ziarenek angielskiego ziela
  • sól
  • 1 duża cebula
  • duży pęczek zieleniny (liść selera i pora, natka pietruszki, gałązka lubczyku)

Sposób przygotowania:

Rosół z wiejskiej kury
Kurę dokładnie umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Obrać i umyć warzywa, przygotować zieleninę, cebulke przyrumienić na gazie lub patelni.

Mięso przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak aby woda dobrze przykryła mięso. Garnek wstawić na ogień i zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać obrane warzywa, zieleninę i przyprawy.

Gotować na bardzo wolnym ogniu aby w garnku tylko lekko pyrkało aż mięsko będzie miękkie.

Gotowy rosołek podaje zawsze z cienkim makaronem nitki z kawałkami marchewki posypany natką pietruszki. 
Rosół z wiejskiej kury
Kurę dokładnie umyć i podzielić na mniejsze kawałki.
Rosół z wiejskiej kury
Garnek wstawić na ogień i zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać obrane warzywa, zieleninę i przyprawy.