Sposób przygotowania:
Rosół z wiejskiej kury
Kurę dokładnie umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Obrać i umyć warzywa, przygotować zieleninę, cebulke przyrumienić na gazie lub patelni.
Mięso przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak aby woda dobrze przykryła mięso. Garnek wstawić na ogień i zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać obrane warzywa, zieleninę i przyprawy.
Gotować na bardzo wolnym ogniu aby w garnku tylko lekko pyrkało aż mięsko będzie miękkie.
Gotowy rosołek podaje zawsze z cienkim makaronem nitki z kawałkami marchewki posypany natką pietruszki.
Mięso przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak aby woda dobrze przykryła mięso. Garnek wstawić na ogień i zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać obrane warzywa, zieleninę i przyprawy.
Gotować na bardzo wolnym ogniu aby w garnku tylko lekko pyrkało aż mięsko będzie miękkie.
Gotowy rosołek podaje zawsze z cienkim makaronem nitki z kawałkami marchewki posypany natką pietruszki.
zbysiowa