kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Zupa Kapuściana

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Prosta, pyszna, domowa zupka na chłodne dni.

Zupa Kapuściana

Składniki:

Zupa Kapuściana

 

  • 0,5 kg żeberek
  • 7 średnich ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 l wody
  • 0,5 kg kwaszonej kapusty

Sposób przygotowania:

Zupa Kapuściana
Żeberka opłukać, wrzucić do wody. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i kawałek selera. Przygotowany wywar posolić. Gdy żeberka trochę się podgotują, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki będą się rozsypywać dodać ukwaszoną kapustę. Całość podgotować ok. 7 minut. Zrobić zasmażkę z oleju i mąki. Rozgrzać olej (1/4 szkl.). Na patelkę dosypać 2 łyżki mąki. Smażyć na złoty kolor. Zaprawić zupę. Tak przygotowaną zupę można polać podsmażoną cebulką ze skwareczkami.
SMACZNEGO!;)