jerzorek.lysy

jerzorek.lysy

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Zupa koperkowa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla niejadków - zjedzą na bank. 4 porcje.

Zupa koperkowa z ryżem

Składniki:

Zupa koperkowa z ryżem

 

  • kawałek pietruszki, liść kapusty, sól, wegeta, łyżka śmietany, łyżka świeżego lub mrożonego drobno pokrojonego koperku.

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa z ryżem
Zagotować 2l wody, dodać skrzydełka, warzywa dowolnie pokrojone, liść w całości, posolić - łyżeczka soli. Gotować 10-15min, potem wsypywać powoli ryż, gotować do miękkości - ok 20-25min na małym ogniu. Wyjąć skrzydełka. Śmietanę rozmieszać ze szklanką zimnej wody, dodać do zupy, dodać koperek, wegetę, zamieszać, zagotować i gotować 2-3min.
Aby zupa była pożywniejsza, skrzydełka obrać z mięska i dorzucić drobne kawałeczki.