Sposób przygotowania:
zupa krem z dyni na ostro
pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (2-3 ząbki) (nie spalić czosnku bo będzie gorzki)podsmażyć na głębokiej patelni na złoty kolor ,dodać 0.5 kg dyni podlać 1 łyżką stołową wody i duśić przez 10-15 min.pod przykryciem i odstawić do lekkiego przestudzenia.na rozgrzaną patelnię wrzucić 100-150 g pokrojonej na drobno dyni ,dodać miód i ocet i ciągle mieszając podsmrzyć do zrumienienia.wcześniej podduszoną i ostudzoną dynie z2-3 ząbkami śweżego czosnku i 2 łyżkami stołowymi oliwy zmiksować na gładko. przelać do garczka dodać kostkę rosołową ,zagotować ,doprawić imbirem ,kuminem i chili do smaku ,wrzucić podsarzoną na patelni z miodem dynię ,można dodać ze 2 łyżki śmietany .podawać w miseczkach przybrane pietruczką i posypane chili ....smacznego !