SUPERPRZEPIS

Zupa-krem z zielonego groszku i marchwii

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Zupa-krem z zielonego groszku i marchwii

Błyskawiczna i niezwykle prosta w przygotowaniu zupa-krem z zielonego groszku i marchewki.

Składniki:

Zupa-krem z zielonego groszku i marchwii

 

  • KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

 

  • 1 - 1,5 szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1/2 l rosołu lub wywaru z warzyw
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • sól, pieprz

 

  • KREM Z MARCHEWKI
  • 5-6 marchewek
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1/2 l rosołu lub wywaru z warzyw
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z zielonego groszku i marchwii
KREM Z ZIELONEGO GROSZKU: Oczyszczony groszek i ziemniaki zalej rosołem i gotuj na średnim ogniu przez ok 20 min. Kiedy będzie już wystarczająco miękki, całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem, a następnie zdejmij z ognia i dodaj lekko ubitą śmietanę.
KREM Z MARCHEWKI: Oczyszczone i obrane ziemniaki oraz marchewki pokrój w kostkę zalej rosołem i gotuj na średnim ogniu przez ok 20 min. Kiedy warzywa będą już miękkie, całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia dodaj lekko ubitą śmietanę. Gorącą zupę krem od razu rozlej do miseczek, najpierw nalej porcję kremu z zielonego groszku, a następnie wierzch polej kremem marchewkowym. Całość udekoruj grzankami z chleba lub bułki.

Polecamy też przepis na Krem z ziemniaków i brokułów >>>