Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Zupa marchwiowo-dyniowa z kalafiorem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

kremowa, pacnąca zupa z chrupiącym kalafiorem

Zupa marchwiowo-dyniowa z kalafiorem

Składniki:

Zupa marchwiowo-dyniowa z kalafiorem

 

  • 1 szkl. miąższu dyni, pokrojonego w drobną kosteczkę
  • 1 szkl. surowej marchewki, pokrojonej w drobną kosteczkę
  • 1 nieduży ziemniak, pokrojony w drobną kosteczkę
  • 1 szkl. małych różyczek kalafiora
  • 1 łyżka masła
  • 3 szkl. wody lub wywaru jarzynowego
  • 1-2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • do smaku: sól, cukier
  • ew. listki natki pietruszki do ozdoby

Sposób przygotowania:

Zupa marchwiowo-dyniowa z kalafiorem
Marchewkę i ziemniaka zalać 2 szkl. wody lub wywaru jarzynowego, dodać masło, troszkę soli i cukru, po ok. 1/3 łyżeczki, dusić 3 min., dodać dynię i dusić jeszcze 5-10 min. aż warzywa będą zupełnie miękkie. Następnie całość zmiksować, jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać płynu, ale ma być zawiesista i kremowa. Podgrzewamy ją ponownie, doprawiamy łyżeczką gałki muszkatołowej i ew. solą, jeśli trzeba. Różyczki kalafiora blanszujemy we wrzątku 2-3 min. - mają pozostać chrupiące. Na talerze nalewamy zupę, dodajemy kalafiora i oprószamy całość gałką oraz listkami natki. Ja dodaję dużo gałki muszkatołowej i musi być świeżo starta - taka ma cudowny, świeży aromat idealnie współgrający z dynią i marchewką.