Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa z okrą po afrykańsku
🔘 Korzeń imbiru obrać i drobno zetrzeć na tarce o małych oczkach. Świerzą okrę oczyścić, odciąć końcówki i pokroić na kawałki w wielkości nadającej się do konsumpcji. Ja użyłem okrę mrożną, awięć tylko rozmrozić i przepłukać.
🔘 W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, czosnek i starty imbir przez około 3 minuty. Później dodać tymianek, chili-pul-biber, wędzoną paprykę, cukier, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy i mieszając gotować przez 1 minutę.
🔘 Teraz wlać pomidory, bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia, później zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez około 15 minut. Następnie do garnka dodać okrę, dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut lub do momentu, aż okra będzie miękka, a sos zgęstnieje. Jeśli to konieczne sos doprawić solą i pieprzem i podawać z dodatkami według własnego wyboru.
🔘 W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, czosnek i starty imbir przez około 3 minuty. Później dodać tymianek, chili-pul-biber, wędzoną paprykę, cukier, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy i mieszając gotować przez 1 minutę.
🔘 Teraz wlać pomidory, bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia, później zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez około 15 minut. Następnie do garnka dodać okrę, dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut lub do momentu, aż okra będzie miękka, a sos zgęstnieje. Jeśli to konieczne sos doprawić solą i pieprzem i podawać z dodatkami według własnego wyboru.



