Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 419]

Zupa pomidorowa z okrą po afrykańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa z strąkami okry jest bardzo popularną i smaczną zupą w Afryce - szczególnie jej smaczny, gęsty i treściwy sos z pomidorów w którym dobrze można wyczuć posmak okry.

Zupa pomidorowa z okrą po afrykańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pomidorowa z okrą po afrykańsku

 

  • 1 średnia cebula (drobno posiekać)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekać)
  • 15 g. świeżego imbiru (lub 1 łyżeczka mielonego)
  • tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy)
  • 1 łyżeczka tymianku (suszony)
  • 1/2 łyżeczki chili-pul biber (mielone)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (mielona)
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (starta)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (mielony)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów (puree / 400 g.)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 400 g. strąków okry (mrożona lub świeża)

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z okrą po afrykańsku
🔘 Korzeń imbiru obrać i drobno zetrzeć na tarce o małych oczkach. Świerzą okrę oczyścić, odciąć końcówki i pokroić na kawałki w wielkości nadającej się do konsumpcji. Ja użyłem okrę mrożną, awięć tylko rozmrozić i przepłukać.

🔘 W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, czosnek i starty imbir przez około 3 minuty. Później dodać tymianek, chili-pul-biber, wędzoną paprykę, cukier, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy i mieszając gotować przez 1 minutę.

🔘 Teraz wlać pomidory, bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia, później zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez około 15 minut. Następnie do garnka dodać okrę, dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut lub do momentu, aż okra będzie miękka, a sos zgęstnieje. Jeśli to konieczne sos doprawić solą i pieprzem i podawać z dodatkami według własnego wyboru.
Zupa pomidorowa z okrą po afrykańsku
Teraz wlać pomidory, bulion i gotować około 15 minut - następnie dodać okrę i gotować, aż okra będzie miękka.
Zupa pomidorowa z okrą po afrykańsku
Później dodać tymianek, chili-pul-biber, wędzoną paprykę, cukier, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy i mieszając gotować przez 1 minutę.
Zupa pomidorowa z okrą po afrykańsku
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, czosnek i starty imbir przez około 3 minuty.
Zupa pomidorowa z okrą po afrykańsku
Korzeń imbiru obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach - świeżą okrę oczyścić, odciąć końcówki i pokroić na kawałki w wielkości nadającej się do konsumpcji.