Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 404]

Kremowa zupa kasztanowa z selerem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jesienią kasztany są popularne, charakteryzują się słodkim, orzechowym smakiem, mają niską zawartość tłuszczu i dostarczają cennego błonnika, ważnego dla trawienia.

Kremowa zupa kasztanowa z selerem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kremowa zupa kasztanowa z selerem

 

  • 2 kasztany (grubo pokroić / do dekoracji)
  • chrupiące grzanki

 

  • Zupa:
  • tłuszcz do smażenia (3 łyżki oliwy z oliwek)
  • 2 ziemniaki (obrać i pokroić w kostkę)
  • 1 cebula (pokroić w grubą kostkę)
  • 2 łodygi selera naciowego (pokroić w półksiężyce)
  • 1 ząbek czosnku (grubo posiekać)
  • 400 g jadalnych kasztanów (obrać)
  • 1 litr wody (gorąca)
  • 1 bulionetka (drobiowa)
  • 1 szczypta pieprzu czarnego (mielony)

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa kasztanowa z selerem
🔘 Zupa: w dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić ziemniaki, cebulę, pokrojony seler, czosnek, kasztany i delikatnie podsmażyć. Teraz całość zalać wodą, dodać bulionetkę i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i zupę gotować przez około 30 minut. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, wtenczas odłożyć 2 miekkie kasztany do dekoracji i zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera.

🔘 Zupę krem doprawić do smaku pieprzem i wlać do bulionówek. Wierzch zupy posypać pokruszonymi kasztanami i podawać z chrupiącymi grzankami.
Kremowa zupa kasztanowa z selerem
Następnie w garnku na rozgrzanym tłuszczu obrane kasztany i warzywa delikatnie podsmażyć.
Kremowa zupa kasztanowa z selerem
Kasztany obrać, cebulę, czosnek, seler naciowy i ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę.