Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 413]

Zupa pomidorowa z fasolą i mięsem drobiowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ta zupa to pożywny i aromatyczny posiłek, który zasmakuje całej rodzinie - najlepiej smakuje w dniu kolejnym od przygotowania, kiedy smaki się wymieszają.

Zupa pomidorowa z fasolą i mięsem drobiowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa pomidorowa z fasolą i mięsem drobiowym

 

 

  • 600 g. mięsa drobiowego (pierś z kurczaka)
  • tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy)
  • 1 duża cebula (pokroić w kostkę)
  • 2 duże ząbki czosnku (posiekać)
  • 180 g. koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku (suszony)
  • 1 płaska łyżeczka papryki (wędzona / mielona)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z fasolą i mięsem drobiowym
🔘 Fasolę wsypać do miski, zalać wodą tak, aby lekko była przykryta i moczyć przez całą noc. Następnego dnia fasolę przepłukać, odcedzić, przełożyć do garnka i zalać wodą tak, aby była lekko przykryta. Teraz dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i zacząć gotować. 🔘 W międzyczasie mięso z kurczaka pokroić w kostkę i doprawić solą i pieprzem. Następnie podsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu i dodać do gotującej się fasoli. Teraz na patelni na rozgrzanym tłuszczu po smażeniu mięsa, zeszklić cebulę i czosnek i dodać do gotującej się zupy, całość gotować, aż do miękkości fasoli. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i doprawić majerankiem, papryką, solą i pieprzem do smaku. Teraz tylko jesczcze zagęścić zupę, po prostu wyjąć małą część fasoli, zmiksować ją lub rozgnieść widelcem i domieszać do zupy.
Zupa pomidorowa z fasolą i mięsem drobiowym
Usmażone mięso, cebulę i czosnek gotować do miękkości fasoli - pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, papryka, sól i pieprz do smaku.
Zupa pomidorowa z fasolą i mięsem drobiowym
Pokrojone mięso doprawić solą, pieprzem i podsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
Zupa pomidorowa z fasolą i mięsem drobiowym
Fasolę zalać wodą i moczyć przez całą noc - mięso i cebulę pokroić w kostkę.