Natalavska

Natalavska

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Kwaskowa ogórkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kwaskowa ogórkowa to harmonijne połączenie tradycji i nowoczesności – aksamitny bulion z kiszonymi ogórkami, warzywami, wzbogacony serkiem topionym, chrzanem i ziołami. Całość zwieńczona koperkiem zachwyca smakiem i aromatem.

Kwaskowa ogórkowa

Składniki:

Kwaskowa ogórkowa

wywar i warzywa

  • marchewka
  • seler
  • pietruszka
  • czerwona cebula
  • 4 ziemniaki
  • batat
  • 2 ząbki czosnku
  • laska kiełbasy
  • mała cebulka
  • 1 por
  • 1-1,5 litra rosołu (polecam mój przepis na klarowny rosół)
  • łyżka pasty miso
  • 500 ml soku z ogórków kiszonych
  • opakowanie ogórków kiszonych
  • koncentrat pomidorowy łyżka
  • bakłażan mały
  • pół cukinii
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 2 garście jarmużu
  • fasolka edamame mała puszka
  • szklanka maślanki
  • kwadrat serka topionego ze szczypiorkiem
  • łyżka chrzanu
  • łyżka pesto
  • ½ szklanki kwasu chlebowego

przyprawy i dodatki

podanie

  • pestki słonecznika szklanka
  • większa szczypta maca na porcje
  • cebulka perłowa w zalewie
  • śmietana 18% łyżeczka
  • ser feta kostka

Sposób przygotowania:

Kwaskowa ogórkowa
1. Kroimy seler na słupki, ziemniaki w kostkę, batata i cebulę w kostkę, ścieramy marchewkę, siekamy czosnek, pietruszkę na pół plasterki, kiełbasę na 4
2. Na spód garnka dodajemy olej z masłem i podsmażamy cebulę, ziemniaki i kiełbasę dodajemy sól i pieprz kurkumę, płatki i po 2-3 minutach warzywa
3. Przypalamy cebulkę na palniku
4. Dolewamy bulion rosołowy w momencie gdy warzywa są już lekko miękkie / szkliste, pokrojonego pora, miso
5. Ścieramy ogórki kiszone na tarce o dużych oczkach
6. Mocno rozgrzewamy patelnię tak aby ogórki się lekko przypaliły z koncentratem i smażymy przez 3-4 minuty
7. Dolewamy sok z ogórków kiszonych, cukier i świeżo mielony pieprz, posiekany koperek, majeranek, chrzan + mały ogień
8. Pokroić bakłażana w kostkę posolić i odstawić na 15 minut by pozbyć się goryczki, siekamy jarmuż, kapustę, ścieramy cukinię, odcedzamy fasolkę
9. Hartujemy śmietanę odrobiną wywaru z solą, zmniejszamy na mały ogień i dolewamy, serek topiony, oliwę, pesto i ½ szklanki kwasu chlebowego
10. Podawać z 0,5 szklanki ryżu lub kaszy pęczak / puree ziemniaczanym z chipsami z boczku / pulpetami / zacierkami / makaronem muszelki i maca
11. Posypać prażonymi pestkami słonecznika, pokrojoną na pół cebulką perłową, kleksem śmietany i kruszonką z fety, ozdobić gałązką koperku