Sposób przygotowania:
Kwaskowa ogórkowa
1. Kroimy seler na słupki, ziemniaki w kostkę, batata i cebulę w kostkę, ścieramy marchewkę, siekamy czosnek, pietruszkę na pół plasterki, kiełbasę na 4
2. Na spód garnka dodajemy olej z masłem i podsmażamy cebulę, ziemniaki i kiełbasę dodajemy sól i pieprz kurkumę, płatki i po 2-3 minutach warzywa
3. Przypalamy cebulkę na palniku
4. Dolewamy bulion rosołowy w momencie gdy warzywa są już lekko miękkie / szkliste, pokrojonego pora, miso
5. Ścieramy ogórki kiszone na tarce o dużych oczkach
6. Mocno rozgrzewamy patelnię tak aby ogórki się lekko przypaliły z koncentratem i smażymy przez 3-4 minuty
7. Dolewamy sok z ogórków kiszonych, cukier i świeżo mielony pieprz, posiekany koperek, majeranek, chrzan + mały ogień
8. Pokroić bakłażana w kostkę posolić i odstawić na 15 minut by pozbyć się goryczki, siekamy jarmuż, kapustę, ścieramy cukinię, odcedzamy fasolkę
9. Hartujemy śmietanę odrobiną wywaru z solą, zmniejszamy na mały ogień i dolewamy, serek topiony, oliwę, pesto i ½ szklanki kwasu chlebowego
10. Podawać z 0,5 szklanki ryżu lub kaszy pęczak / puree ziemniaczanym z chipsami z boczku / pulpetami / zacierkami / makaronem muszelki i maca
11. Posypać prażonymi pestkami słonecznika, pokrojoną na pół cebulką perłową, kleksem śmietany i kruszonką z fety, ozdobić gałązką koperku
2. Na spód garnka dodajemy olej z masłem i podsmażamy cebulę, ziemniaki i kiełbasę dodajemy sól i pieprz kurkumę, płatki i po 2-3 minutach warzywa
3. Przypalamy cebulkę na palniku
4. Dolewamy bulion rosołowy w momencie gdy warzywa są już lekko miękkie / szkliste, pokrojonego pora, miso
5. Ścieramy ogórki kiszone na tarce o dużych oczkach
6. Mocno rozgrzewamy patelnię tak aby ogórki się lekko przypaliły z koncentratem i smażymy przez 3-4 minuty
7. Dolewamy sok z ogórków kiszonych, cukier i świeżo mielony pieprz, posiekany koperek, majeranek, chrzan + mały ogień
8. Pokroić bakłażana w kostkę posolić i odstawić na 15 minut by pozbyć się goryczki, siekamy jarmuż, kapustę, ścieramy cukinię, odcedzamy fasolkę
9. Hartujemy śmietanę odrobiną wywaru z solą, zmniejszamy na mały ogień i dolewamy, serek topiony, oliwę, pesto i ½ szklanki kwasu chlebowego
10. Podawać z 0,5 szklanki ryżu lub kaszy pęczak / puree ziemniaczanym z chipsami z boczku / pulpetami / zacierkami / makaronem muszelki i maca
11. Posypać prażonymi pestkami słonecznika, pokrojoną na pół cebulką perłową, kleksem śmietany i kruszonką z fety, ozdobić gałązką koperku