Sposób przygotowania:
Zupa selerowa z jogurtowymi kluseczkami
Do garnka wlewamy wodę,stawiamy na gaz,zagotowujemy. W międzyczasie seler i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Plasterki szynki gotowanej kroimy w małą kosteczkę. Do gotującej wody, wkładamy pokrojony seler i marchewkę, gotujemy do miękkości.
Kluseczki:do miski wkładamy jogurt,wbijamy jajko, mieszamy dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną i sól. Mieszamy. Ciasto musi być bardzo gęste. W drugim garnku zagotowujemy osoloną wodę, wkładamy łyżką kluseczki( łyżkę moczymy w garnku w gotującej wodzie), gotujemy od wypłynięcia około 3 minut.
Ugotowane kluseczki przekładamy na cedzak. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną szynkę.
Natkę pietruszki kroimy bardzo drobną. Ugotowaną zupę solimy.
Zupę przelewamy na talerz, wkładamy kluseczki i szynkę, posypujemy pietruszką.
Plasterki szynki gotowanej kroimy w małą kosteczkę. Do gotującej wody, wkładamy pokrojony seler i marchewkę, gotujemy do miękkości.
Kluseczki:do miski wkładamy jogurt,wbijamy jajko, mieszamy dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną i sól. Mieszamy. Ciasto musi być bardzo gęste. W drugim garnku zagotowujemy osoloną wodę, wkładamy łyżką kluseczki( łyżkę moczymy w garnku w gotującej wodzie), gotujemy od wypłynięcia około 3 minut.
Ugotowane kluseczki przekładamy na cedzak. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną szynkę.
Natkę pietruszki kroimy bardzo drobną. Ugotowaną zupę solimy.
Zupę przelewamy na talerz, wkładamy kluseczki i szynkę, posypujemy pietruszką.