Sposób przygotowania:
Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetamiKrem z selera:
Krem z selera: Seler korzeniowy obieramy, wraz z selerem naciowym myjemy, kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzewamy masło, smażymy warzywa aż lekko zmiękną.
ETAP 2:
Zalewamy wodą, gotujemy do miękkości.
Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sosem piri-piri.
Zdejmujemy z gazu miksujemy na gładki krem.
Pulpety mięsno-szpinakowe
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła klarowanego, przesmażamy drobno posiekany czosnek z cebulką dymką, dodajemy szpinak oraz jogurt naturalny, dusimy do zgęstnięcia.
Do miski przekładamy mięso, dodajemy szpinak, jajko, chrzan, sól i pieprz ( sporo) oraz wsypujemy kaszę manną.
ETAP 4:
Wyrabiamy rękoma masę z której formujemy małe pulpety.
Każdego pulpeta obtaczamy w mące pszennej.
ETAP 5:
Smażymy na rozgrzanym maśle na rumiano.
ETAP 6:
Pulpety dodajemy do zupy , gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10 min.
Zupę podajemy oprószoną świeżo mielonym czarnym pieprzem, z kleksem jogurtu naturalnego.