jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Zupa szczawiowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

zupa szczawiowa z dodatkiem jajek to danie o lekko kwaśnym smaku

Zupa szczawiowa

Składniki:

Zupa szczawiowa

 

  • śmietany, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka masła, sól, 4 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa
Liście szczawiu dokładnie umyć, następnie pokroić, w rondelku z tłuszczem z odrobiną wody dusić przez 10 minut.
Do przecedzonego wywaru z włoszczyzny wlać mleko zmieszane z mąką i zagotować, następnie dodać szczaw.
Po odstawieniu z ognia wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i odrobiną cukru. Jajka pokroić na ćwiartki rozłożyć na talerze i zalać gorącą zupą.