msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Zupa szczawiowo-szpinakowa.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Zielona,zdrowa zupa,podałam ją z grzankami serowymi i jajkiem.Pycha!

Zupa szczawiowo-szpinakowa.

Składniki:

Zupa szczawiowo-szpinakowa.

 

  • 1 słoiczek o poj. ok.150 ml szczawiu pasteryzowanego (ja robię wg.przepisu Pyzy)
  • 15 dag mrożonego szpinaku z czosnkiem
  • ok.1,5 litra bulionu warzywnego z kawałkami marchewki,pietruszki,selera
  • pieprz,sól
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
  • grzanki
  • 3 jajka

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowo-szpinakowa.
Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać. Bulion zagotować, włożyć zawartość słoiczka ze szczawiem i mrożony szpinak, zagotować.Doprawić solą i pieprzem.Gotować ok.5 minut, odstawić.Zmiksować zupę blenderem. Jogurt naturalny zahartować gorącą zupą (tj. wlewać cienką strużką ok.150 ml zupy do jogurtu, intensywnie mieszając.Wlać całość do pozostałej zupy i wymieszać, nie gotować.Ew. mocno podgrzać. Na grzanki użyłam zwykłego białego chleba, bo akurat taki miałam pod ręką.Kromki pokroiłam na małe kwadraty,cieniutko posmarowałam masłem i posypałam startym żółtym serem.Zapiekłam w 200 stopniach kilka minut,aż ser się rozpuścił. Do każdego talerza włożyć przekrojone na pół jajko,wlać zupę.Grzanki podać oddzielnie i zaraz konsumować.